1

Σύνοδοι G7- NATO και ο Κόσμος

του Βασίλη Καλαματιανού

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία ή καλύτερα με την προσθήκη της υποταγμένης στις ΗΠΑ, ΕΕ, για την κύρια δομή του ιμπεριαλισμού σήμερα, υπό την ηγεσία και κυριαρχία των ΗΠΑ.

Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό είναι ο ρόλος των πολυπληθή – αλλά μονοφωνικών ΜΜΕ σ’ όλο το δυτικό κόσμο που έχουν καταφέρει για μια ακόμη φορά, να πείσουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, κυρίως στις χώρες της ΕΕ, ότι για όλα φταίει η Ρωσία, υποτάσσοντας έτσι τις λαϊκές αντιδράσεις. Αποσιωπούν τι έχει προηγηθεί του πολέμου στην Ουκρανία, την περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ, την άρνηση να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μίνσκ, την άρνηση των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να υπογράψουν συμφωνία «ασφάλεια για όλους» που συγκεκριμένα και εγγράφως πρότεινε η Ρωσία. Τα αποτελέσματα των αρνήσεων τα βλέπουμε.

Παριστάνουν τους ειρηνοποιούς, τους προστάτες των Δημοκρατικών θεσμών και των ατομικών δικαιωμάτων, ενάντια στα αυταρχικά καθεστώτα. Δε μπορεί όμως να ξεχασθούν γεγονότα όπως:

 • Οι ΗΠΑ είναι αυτές και μόνο που έριξαν δύο ατομικές βόμβες σε πόλεις και αθώοι άνθρωποι πληρώνουν ακόμη τις συνέπειες.
 • Οι ΗΠΑ είναι η μόνη πυρηνική δύναμη που έχει πυρηνικά όπλα σε εδάφη άλλων χωρών και στην Ευρώπη.
 • Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που αποδεδειγμένα έχει χρησιμοποιήσει βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και διασποράς.
 • Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη βόμβες Ναπάλμ με χαρακτηριστικό παράδειγμα το βομβαρδισμό του χωριού Τρανγκ Μπανγκ στο Βιετνάμ στις 8/6/72 όπου τραβήχτηκε και η γνωστή εικόνα με το κοριτσάκι γυμνό. Σήμερα αυτό το κοριτσάκι ζει στον Καναδά και την Τρίτη 28/6/2022 έκανε στο Μαϊάμι τη 12ηθεραπευτική αγωγή.

Τι αποφασίστηκε στη Μαδρίτη

 • Καταρχήν ένταξη της Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ
 • Νέο στρατηγικό δόγμα. Στρατηγικός ανταγωνιστής (αντίπαλος) η Ρωσία, πρόκληση για τα συμφέροντα της συμμαχίας η Κίνα.
 • Καταγγέλλεται η σύμπραξη Πεκίνου – Μόσχας
 • Οικονομική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, ανοιχτή η πόρτα του ΝΑΤΟ
 • Αύξηση δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας. Ανάπτυξη στην Ευρώπη 300 χιλιάδων Νατοϊκών δυνάμεων.
 • Ο Μπάιντεν με δηλώσεις του συγκεκριμενοποίησε την Αμερικανική αύξηση, ενίσχυση των Αμερικανικών δυνάμεων σε Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία, Βαλτικές, ΗΒ, Γερμανία, Ιταλία. Στην Πολωνία μόνιμο στρατηγείο του 5ουΑμερικάνικου σώματος στρατού.

Για τα Ελληνο-Τουρκικά

Άκρα του τάφου σιωπή. Ερντογάν και κυρίως, ο «αρματωμένος σαν αστακός» Μητσοτάκης δε θέλησαν να χαλάσουν την ωραία ατμόσφαιρα. Κάποιοι (πολλοί) στη χώρα μας δε θέλουν να δουν ή δε μπορούν, την πραγματικότητα. Δηλαδή ότι ο Ερντογάν, μετά το Μπάιντεν ήταν το πρόσωπο της συνόδου και κέρδισε αρκετά. Ο Μητσοτάκης δεν ήταν άλλο από προπαγανδιστής της πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Κάποιες κινήσεις με τη λήξη της συνόδου για F35 είναι για εσωτερική κατανάλωση, όπως και συζητήσεις αν η Τουρκία πάρει τα F-16. Όσο οι κυβερνώντες αλλά και όσοι διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας δεν κατανοούν τη σχέση Τουρκίας – ΗΠΑ/Δύσης γενικότερα θα πελαγοδρομούν. Είναι πολύ απλό. Η Τουρκία δε θέλει να φύγει από το Δυτικό μπλοκ, το ίδιο και οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ. Η διαφορά τους είναι στους όρους παραμονής. Οι ΗΠΑ θέλουν Τουρκία υπάκουη-υποταγμένη και η Τουρκία επιδιώκει σχετική αυτοτέλεια και θωράκιση έναντι Κουρδικού.

Χαμένοι οι λαοί και κυρίως της ΕΕ, θα πληρώνουν τις συνεχείς ανατιμήσεις, την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, τις αγορές των F-35 και άλλων οπλικών συστημάτων, θα ζουν στην ανασφάλεια ακόμη και για την εργασία τους.

Κερδισμένοι: ΗΠΑ και επιχειρήσεις σύγχρονων οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών και εφοδίων. Σίγουρα και κάποιες εταιρείες στα πλαίσια των αναδιατάξεων στο χώρο της ενέργειας, του επισιτισμού και των μεταφορών.

G7

Ο Μπάιντεν είχε προαναγγείλει εμπάργκο στο ρωσικό χρυσό και πλαφόν στο Ρωσικό πετρέλαιο. Συμφώνησαν να τα ξαναδούν. Αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εντός 5ετιας επενδύσεις 600 δις δολαρίων σ’ ένα πρόγραμμα «σύμπραξη για παγκόσμιες υποδομές» με συμμετοχή δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σαν αντίβαρο του Κινέζικου προγράμματος «νέοι δρόμοι του μεταξιού». Δεν απέκλεισαν στρατιωτική συνδρομή στον ΟΗΕ «για εξαγωγή σιτηρών από Ουκρανία».

Ο κόσμος δεν είναι μόνο η Δύση

 • Στις 24/6 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύνοδος των BRICS. Συζήτησαν το πλαίσιο και δρομολόγησαν δύο σημαντικές οικονομικές ενώσεις – σχηματισμούς.
  • Νέα αναπτυξιακή τράπεζα
  • Νέο ΔΝΤ
 • Είναι σημαντικό να δούμε το πλαίσιο συνεργασίας όπως καθορίσθηκε. Αφορά πολυμερή συνεργασία με κυριαρχική ανεξαρτησία κάθε χώρας. Το σύστημα διακυβέρνησης, η θρησκεία, ο πολιτισμός κλπ. αφορά ξεχωριστά κάθε χώρα. Σε αντίθεση με τη Δύση όπου η εθνική κυριαρχία είναι υπό αίρεση, στα πλαίσια μοντέλου και συλλογικών αποφάσεων πχ ΕΕ – ΝΑΤΟ.
 • Στόχος η αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και η μείωση της ικανότητας των ΗΠΑ για κυρώσεις.
 • Το γνωστό ΔΝΤ ιδρύθηκε το 1945, συμμετέχουν 29 χώρες και ελέγχεται από τις ΗΠΑ.
 • Η Κίνα έχει τα περισσότερα συναλλαγματικά διαθέσιμα στον κόσμο. Το Μάιο αυξήθηκαν κατά 80,6 δις δολάρια και έφτασαν τα 3,13 τρις δολάρια.

Ορισμένα στοιχεία συσπείρωσης

 1. BRICS(Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) + Αλγερία, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ιράν, Καζακστάν, Καμπότζη, Μαλαισία, Σενεγάλη, Ταϊλάνδη, Ουζμπεκιστάν, Αιθιοπία, Αργεντινή, Φίτζι.
 2. Νέα αναπτυξιακή τράπεζα. BRICS+ Μπαγκλαντές, Αίγυπτος, ΗΑΕ, Ουρουγουάη. Χρηματοδοτεί 78 πρότζεκτ με 29,3 δις δολάρια.
 3. Νέο ΔΝΤ. BRICS+ Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Χονγκ-Κονγκ, Χιλή. Για ένταξη απαιτείται συνδρομή 15 δις δολαρίων.

Στην εξέλιξη τους, οι συναλλαγές θα γίνονται στη βάση των εθνικών νομισμάτων ή άλλων ισονομιών, όχι στη βάση του δολαρίου και οι αξίες θα υπολογίζονται στη βάση πραγματικών αξιών πχ χρυσός, σπάνιες γαίες, ενέργεια, βιομηχανική ή άλλη παραγωγή.

Σ’ αυτή την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, κρίσιμο ζήτημα είναι η ανάπτυξη και ο προσανατολισμός του εργατικού και επαναστατικού κινήματος. Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν:

 • Στην οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης για τα άμεσα και ζωτικά προβλήματα αλλά και με ζητήματα συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών, για την ειρήνη
 • Σταθερότητα στον ιδεολογικό-πολιτικό προσανατολισμό, συσπείρωση για απαλλαγή από το σύστημα της εκμετάλλευσης
 • Ήττα του Αμερικανό-νατοϊκού, του Δυτικού μπλοκ στην Ουκρανία
 • Συνεχίζουμε στο δρόμο της ταξικής πάλης, της συναδέλφωσης των λαών για ειρήνη, δημοκρατία, κοινωνική απελευθέρωση

Αναδημοσίευση από τον Εργατικό Αγώνα