1

Δελτίο τύπου για την ιδρυτική συν/ξη τύπου & διακήρυξη Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών (βίντεο)

Δελτίο τύπου

Θέμα: Ίδρυση Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών

 

 

Την ίδρυση του Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών ανακοίνωσαν με συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 1 Απριλίου, στις 12:00, οι υπογράφοντες τη διακήρυξη του Δικτύου, ανάμεσα στους οποίους πανεπιστημιακοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, γιατροί, άνθρωποι του Πολιτισμού και των Γραμμάτων, αυδιοικητικοί κ.α.

Όπως δηλώνουν στη διακήρυξή τους, «Ποτέ άλλοτε από τη μεταπολίτευση δεν συσσωρεύτηκαν τόσα άμεσα πλήγματα και αντιδημοκρατικές θεσμικές παρεμβάσεις σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, με ταυτόχρονη ενίσχυση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας». Οι συμμετέχοντες τονίζουν πως είναι «επείγουσα ανάγκη η συσπείρωση κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου ανθρώπου
προκειμένου να σταματήσει αυτός ο κατήφορος και, προοπτικά, να αντιστραφεί η πορεία
». Καλούν, επίσης, σε συσπείρωση άτομα, φορείς ή και χώρους/συλλογικότητες, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Δικτύου, που είναι:

– η θεωρητική/πολιτική εμβάθυνση και τεκμηρίωση θέσεων και προτάσεων

– οι παρεμβάσεις, ποικίλων μορφών, σε θεσμικό, πολιτκό, κινηματικό και κοινωνικό επίπεδο

– η διεύρυνση του συντονισμού σε θέματα που άπτονται των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

 

Τη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, στην οποία είχαν κληθεί να παρέμβουν η υπό συγκρότηση Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα, η Πρωτοβουλία καλλιτεχνών για τα δημοκρατικά δικαιώματα ενάντια στον αυταρχισμό και η Πρωτοβουλία εργαζομένων και συνδικαλιστών ενάντια στον αυταρχισμό, την καταστολή και το αστυνομικό κράτος, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο κανάλι του Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=uYyJZsO_Mko

 

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Φόρμα Συλλογής Υπογραφών και Διαθεσιμοτήτων για το ευρύ κοινό: https://forms.gle/PprCkcSsSwdfdoX89.

Email επικοινωνίας: [email protected]

 

https://www.youtube.com/watch?v=uYyJZsO_Mko&ab_channel=%CE%94%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF%CE%A5%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD

 

Ακολουθεί η ιδρυτική διακήρυξη:

 

Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών

Το τελευταίο διάστημα τα πλήγματα στις δημοκρατικές ελευθερίες και τα συνταγματικά δικαιώματα, στην ίδια τη δημοκρατία συσσωρεύονται με ρυθμό ραγδαίο. Ποτέ άλλοτε από τη μεταπολίτευση δεν συσσωρεύτηκαν τόσα άμεσα πλήγματα και αντιδημοκρατικές θεσμικές παρεμβάσεις που ενισχύουν την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Η τάση αυτή δεν είναι προϊόν αποκλειστικά του τελευταίου έτους, ούτε χαρακτηρίζουν μόνο τη χώρα μας αλλά σχεδόν όλον τον πλανήτη, την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ κ.α. Η πανδημία αξιοποιείται συστηματικά ως πρόσχημα για την παραβίαση του Συντάγματος και τη δραστική συρρίκνωση των ελευθεριών. Η κοινωνία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας ιστορικής οπισθοδρόμησης.

Τις τελευταίες δεκαετίες σημειώθηκαν διάφορα πλήγματα στις ελευθερίες (“αντιτρομοκρατική” νομοθεσία, Συνθήκη Σένγκεν, προσωπικά δεδομένα, ιδιώνυμο στους πλειστηριασμούς, περιστολή του δικαιώματος στην απεργία κά.). Κορυφαίοι νομικοί όπως ο Γ.- Α. Μαγκάκης, ο Ι. Μανωλεδάκης και πολλοί άλλοι είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τη δεκαετία του 1990. Ιδίως η διόγκωση και η παγίωση της ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, από το 2001 ως και σήμερα, δημιουργεί ένα νομοθετικό υπερόπλο όχι κυρίως για την αντιμετώπιση μορφών τρομοκρατίας αλλά για τον εκφοβισμό και καταστολή των δικαιωμάτων του λαού.

Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης οι αρνητικές εξελίξεις επιταχύνθηκαν. Έχουν τεθεί στο στόχαστρο ιδίως το δικαίωμα στη συνάθροιση, στον ελεύθερο συνδικαλισμό, στην απεργία, στο πανεπιστημιακό άσυλο. Ενδεικτικά αναφέρονται:

– Ο νόμος του καλοκαιριού 2020 για τις δημόσιες συναθροίσεις ( ν. 4703/2021) θέτει σοβαρότατους περιορισμούς στην διεξαγωγή  των δημοσίων συναθροίσεων, όπως επίσης θέτει με απαράδεκτο τρόπο αντικειμενική ευθύνη των διοργανωτών για ζημιές και βλάβες κατά την διενέργεια διαδηλώσεων, με τις οποίες οι διοργανωτές δεν έχουν καμία σχέση.

– Ο νόμος για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και ακόμη παραπάνω ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία  καταστρατηγούν και παραβιάζουν την ακαδημαική ελευθερία και την αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ της χώρας.

Οι νέες τεχνολογίες και το ίντερνετ αξιοποιούνται για την επιτήρηση, το φακέλωμα, την καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων από τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και τους κρατικούς μηχανισμούς. Η αστυνομοκρατία, η παράνομη αστυνομική βία, η ατιμωρησία των παρανομούντων αστυνομικών, η ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών, των κρατουμένων έχουν γίνει καθεστώς. Ταυτόχρονα, παρά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, ο νεοφασισμός δεν έχει ξεριζωθεί, απειλεί τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Το τελευταίο διάστημα οι σχετικές αρνητικές εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Από την τριήμερη, γενική, αντισυνταγματική απαγόρευση των διαδηλώσεων στις 17/11/2020 και στις 6/12/2020, το όργιο βίας και αστυνομοκρατίας που έφτασε να στραφεί ακόμη και εναντίον συνδικαλιστών, δικηγόρων, μελών Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, ακόμη και του Κοινοβουλίου, μέχρι τα γεγονότα στη Ν. Σμύρνη το Μάρτιο του 2021. Όλα αυτά φθείρουν και υπονομεύουν, στην συστηματική ενότητά τους, το δημοκρατικό πολίτευμα. Ας μην ξεχνάμε ότι αυταρχικά πρότυπα εξουσίας έχουν οδηγήσει ιστορικά τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων σε συνθήκες περιφερειακής και διεθνούς κρίσης.

Αποτελεί επείγουσα ανάγκη η συσπείρωση κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου ανθρώπου προκειμένου να σταματήσει αυτός ο κατήφορος και, προοπτικά, να αντιστραφεί η πορεία. Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, συνειδητοποιούμε την ανάγκη να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή. Ενώνουμε τις φωνές και τις προσπάθειές μας καλώντας κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, ανεξάρτητα από τις πολιτικές, ιδεολογικές ή άλλες αντιλήψεις του, να δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα για τις ελευθερίες και τη Δημοκρατία. Χωρίς αυτές διακυβεύεται τόσο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια όσο και το δικαίωμα του λαού να αποφασίζει κυρίαρχα για τη ζωή και το μέλλον του. Για την υπεράσπισή τους έναντι της όποιας επιβουλής, για την εδραίωση και τη διεύρυνσή τους, συγκροτούμε το Δίκτυο Υπεράσπισης των Δημοκρατικών Ελευθεριών. Θα επιδιώξουμε την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της δημοκρατικής κοινής γνώμης, τη συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς που έμπρακτα αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ελευθεριών και είμαστε βέβαιοι ότι η δημοκρατία θα νικήσει.

 

 


Βάσω Αμπελογιάννη, μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ

Θάνος Ανδρίτσος, αρχιτέκτονας – πολεοδόμος

Μανώλης Αρίδας,  Γραμματέας Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Ανδρέας Ασημακόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΣΥΑΠΕ- Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδος

Κική Βαγγελή, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων Βύρωνα

Παντελής Βαϊνάς, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω

Νάντια Βαλαβάνη, συγγραφέας, οικονομολόγος

Θάνος Βασιλόπουλος, μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ

Λεωνίδας Βατικιώτης, οικονομολόγος, δημοσιογράφος

Σίσσυ Βελισσαρίου, Πρόεδρος Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Γιώργος Βλάχος, δικηγόρος

Ηλίας Βρεττάκος, πρώην Αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ

Βασιλική Γαλιατσάτου, εργαζόμενη στην πληροφορική

Κώστας Γάκης, ηθοποιός-σκηνοθέτης

Δημήτρης Γαρδικλής, γραμματέας σωματείου εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ασκληπιείο Βούλας

Νίκος Γελαδάς, καθηγητής, Κοσμήτορας ΤΕΦΑΑ

Στράτος Γεωργούλας, καθηγητής Εγκληματολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Κατερίνα Γιαννούλια, μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων

Κώστας Γούσης, δικηγόρος, υπ.δρ. Πανεπιστημίου Ρόεχαμπτον, Λονδίνο

Νίκος Δαμιανάκης, ψυχολόγος

Κύρκος Δοξιάδης , Καθηγητής ΕΚΠΑ

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, αν. Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ

Κώστας Ζώρας, Ομότιμος Καθηγητής, τ. Αντιπρύτανης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Κατερίνα Θανοπούλου, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, Συγγραφέας

Σαράντος Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος

Νίκος Θεοχαράκης, Καθηγητής, ΕΚΠΑ

Λαμπρινή Θωμά, δημοσιογράφος

Κώστας Θωμαϊδης, Τραγουδιστής

Φανή Καβαλλά, πρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, πρόεδρος Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Υπαλλήλων Δήμου Αθηναίων, μέλος στο ΔΣ της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ

Παναγιώτης Καλαβάνος, δικηγόρος

Γρηγόρης Καλομοίρης, τ. πρόεδρος ΟΛΜΕ

Δημήτρης Καλτσώνης, καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αλέκος Καλύβης, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ

Θάνος Καμήλαλης, δημοσιογράφος

Θανάσης Καμπαγιάνης, δικηγόρος

Αντώνης Καραβάς, γιατρός, πρ. μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ

Δημήτρης Κατσορίδας, μέλος Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

Κυριάκος Κατζουράκης, ζωγράφος  (ομοτ. καθ. ΑΣΚΕ)

Απόστολος Καψάλης, μεταδιδακτορικός ερευνητής Παντείου Πανεπιστημίου

Διονύσης Κλάδης, μέλος ΔΣ Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη, δημοσιογράφος

Χρήστος Κόνιαρης μελος Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ

Δημήτρης Κοντός, Φυσικός, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τριτέκνων Οικογενειών Ελλάδας (ΟΠΟΤΤΕ)

Νατάσα Φαίη Κοσμίου, ηθοποιός – αφηγήτρια ιστοριών

Γιάννης Κουζής, Κοσμήτορας Σχολής Πολιτικών Επιστημών, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Γεράσιμος Κουζέλης, Ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ

Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός-σκηνοθέτης

Μάριος Κρητικός, μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ

Τάκης Κυπραίος, Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων 67-74

Κώστας Λαπαβίτσας, οικονομολόγος (καθ.πανεπιστημίου του Λονδίνου)

Σωτήρης Λαπιέρης, ταμίας Συλλόγου Εργαζομένων στον Συνήγορο του Πολίτη

Νίκος Λέανδρος, καθηγηγής Οικονομικών, τ. Αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου

Θεόδωρος Μαριόλης, Πρόεδρος Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Πάντειο  Πανεπιστήμιο

Νίκος Μαρκάτος, ομ. Καθηγητής ΕΜΠ, τ. Πρύτανης

Δημήτρης Μαντζούκας, δικηγόρος

Γιώργος Μεράντζας, τραγουδιστής

Δημήτρης Μέρκος, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Εφοριακών

Όλγα Μοσχοχωρίτου, δικηγόρος

Θέμης Μουμουλίδης, Σκηνοθέτης, Συγγραφέας

Μάνια Μπαρσέφσκι, δημοσιογράφος- νομικός

Δημήτρης Μπελαντής, δικηγόρος

Νίκος Μπούρας, πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Βοιωτίας, προεδρος Συλλ. Εργ/νων Δήμου Λιβαδειάς

Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος ΕΚΑ

Γιάννης Ναθαναηλίδης, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής

Στέλιος Νικητόπουλος, δημοσιογράφος, μέλος ΔΣ Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ)

Χρήστος Ξαγοράρης, δικηγόρος

Γιώργος Παζάλος, πρόεδρος συλλόγου εκπ/κών Π.Ε. ¨ Η Αθηνά”

Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος

Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός, σκηνοθέτης

Μπάμπης Παπαδόπουλος, μουσικός

Γιώργος Παπανικολάου, Αν. Καθηγητής, Teesside University, UK 

Μαρία Παπαφωτίου, ηθοποιός

Αναστασία Παπαχρίστου, μέλος Δ.Σ. Συλλ. εργ/νων Δήμου Αλίμου

Τάσος Παππάς, δημοσιογράφος

Ζωή Πεντότη, πρόεδρος της ΠΟΥΕΝ- Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας

Διονύσιος Περδίκης, μεταδιδακτορικός ερευνητής, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου-Βρανδεμβούργου

Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος Δ.Σ. Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ

Κρίστη Πετροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου 

Γιώργος Πλειός, Πρόεδρος Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ

Δημήτρης Πλιακογιάννης, δικηγόρος

Ελένη Πορτάλιου, ομ. καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ

Νίκος Πράντζος, αστροφυσικός διευθυντής CNRS Παρίσι

Φραγκίσκος Ρηγόπουλος, αντιπρόεδρος Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

Μάνος Σαββάκης Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου 

Σπύρος Σακελλαρόπουλος, καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δημήτρης Σαραφιανός, δικηγόρος, τ. μέλος ΔΣ ΔΣΑ

Χριστίνα Σβανά, δικηγόρος

Νίκος Σερντεδάκις, Αν . Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Μάκης Σεφεριάδης, αν. καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Γιάννης Σιγάλας, Διδακτικό Προσωπικό Τμήματος Μηχανολογίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Αντώνης Σκαμνάκης. Αν. Καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ

Κώστας Σμπόνιας, πρώην μέλος ΔΣ της ΟΛΜΕ

Δέσποινα Σπανού, πρώην Αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ

Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Σταύρος Σταυρίδης, καθηγητής Αρχιτεκτόνων μηχανικών ΕΜΠ

Αναστασία Σταυροπούλου, δικηγόρος

Γιώργος Στεφανής, γραμματέας σωματείου ( Κίνημα Συνταξιούχων )

Άρης Στυλιανού, Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, ΑΠΘ

Άκης Σωτηρόπουλος,μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ

Θέμης Τζήμας, δικηγόρος, δρ. ΑΠΘ

Δέσποινα Τοσονίδου, μέλος της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ

Σωτήρης Τριανταφύλλου, δρ. ΜΜΕ, δημοσιογράφος, τ.πρόεδρος ΠΣΑΤ

Δημήτρης Τσαραπατσάνης, δικηγόρος, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο του Γιορκ

Λένα Τσιλιμίγκρα, δικηγόρος

Αριστοτέλης Τύμπας, καθηγητής, ΕΚΠΑ

Αντώνης Φάρας, οικονομολόγος

Βασίλης Φούσκας, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αν. Λονδίνου

Μαρία Φραγκιαδάκη, τ. μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ

Παναγιώτης Φραντζής, δημοσιογράφος – σύμβουλος επικοινωνίας

Γιώργος Χαρίσης, μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ

Δημήτρης Χατζηστέλιος, μέλος ΔΣ πανελλαδικού σωματείου εργαζομένων vodafone

Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος

Γιώργης Χρήστου, δημοσιογράφος

Μιχάλης Ψημίτης, Καθηγητής, τ. Πρόεδρος Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου 

 

Την κεντρική εικόνα πήραμε από την ιστοσελίδα alterthess.gr