1

Θα σκάσουμε σαν τα ποντίκια

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Η Ευρώπη φλέγεται και η Αθήνα να ετοιμάζεται. H αιτία είναι γνωστή και αναμφισβήτητη: η κλιματική αλλαγή.

Η Ευρώπη φλέγεται και η Αθήνα να ετοιμάζεται. Στην Πορτογαλία και την Ισπανία περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της αφύσικης ζέστης και χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν περιοχές λόγω των πυρκαγιών, η Γαλλία γνωρίζει αυτό που οι παρατηρητές ονομάζουν «θερμική αποκάλυψη», ενώ η Βρετανία γνωρίζει τις υψηλότερες θερμοκρασίες της ιστορίας της. «Κόλαση» (‘Just Hell’) είναι ο τίτλος του Politico.

H ευρωπαϊκή (και ελληνική) γεωργία πλήττονται ήδη σοβαρά και θα πληγούν ακόμα περισσότερο. Συχνά δεν μαθαίνουμε καν τις ήδη εμφανιζόμενες συνέπειες. Ποιος ξέρει για παράδειγμα ότι η Εγκλουβή στη Λευκάδα, γνωστή για τις φακές της, δεν παρήγαγε πέρυσι ούτε ένα κιλό, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών; Ή ότι η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσών είναι υπεύθυνη για τις μωβ μέδουσες που εμφανίστηκαν στα ελληνικά νερά;

Το κακό δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ, η Κίνα, τμήματα της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής επίσης πλήττονται από καύσωνες και πυρκαγιές. H αιτία είναι γνωστή και αναμφισβήτητη: Η κλιματική αλλαγή λόγω της αλόγιστης παραγωγής αερίων θερμοκηπίου εξαιτίας της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

«Συλλογική αυτοκτονία»

Πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στην επείγουσα δράση για το κλίμα τώρα και τη συλλογική αυτοκτονία μας, είπε χτες ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στην απελπισμένη προσπάθειά του να κρούσει για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες ξεπερνούν τα όρια του πλανήτη.

Όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου έχουν αναγνωρίσει στα λόγια το πρόβλημα. Όλα τα κράτη έχουν βάλει την υπογραφή τους κάτω από τη Συμφωνία του Παρισιού που προσδιορίζει τους στόχους της ανθρωπότητας (έστω και αν θεωρείται ανεπαρκής). Οι ίδιες έχουν συστήσει ένα πάνελ από πάνω από 4.000 επιστήμονες, το IPCC, που εκδίδει κάθε τόσο ανακοινώσεις και εκθέσεις, τη μία πιο ανησυχητική από την άλλη.

Και τι κάνουν; Αυτό που ξέρουν καλύτερα να κάνουν αυτοί που μας κυβερνάνε: κοροϊδεύουν τον κόσμο. Θα τους λέγαμε καραγκιόζηδες, αλλά δεν θα το κάνουμε από εκτίμηση σε αυτή τη φιγούρα που τη βρίσκουμε πολύ συμπαθή και αξιοπρεπή στις συνθήκες που είναι υποχρεωμένη να ενεργεί.

Όχι μόνο δεν παίρνουν κανένα σοβαρό μέτρο, αλλά η κύρια δραστηριότητά τους είναι να δίνουν παρασκηνιακές μάχες, ώστε το τμήμα «πολιτικές και συστάσεις», το μόνο που διαβάζεται από τις εκθέσεις του IPCC να είναι όσο πιο ήπιο γίνεται.

Η συνέχεια στο Κοσμοδρόμιο