1

Θέλουμε τη συμπόρευση με το ΚΚΕ

του Δημήτρη Καλτσώνη

Στο τελευταίο τεύχος της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης δημοσιεύθηκε άρθρο της ιδεολογικής επιτροπής του ΚΚΕ, το οποίο αποτιμά τις προσπάθειες του συλλόγου Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ και άλλων συλλογικοτήτων που έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια του Συντονισμού Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων. Η βασική θέση του άρθρου είναι ότι πρόκειται για μια προσπάθεια του οπορτουνιστικού χώρου, επικουρούμενου από την αστική τάξη, να δημιουργήσει ένα ανάχωμα στο ΚΚΕ.

Δεν θα ήθελα να μπω σε μια λογική απάντησης του άρθρου, πολύ περισσότερο στο απαξιωτικό ύφος και στους χαρακτηρισμούς. Δεν θα βοηθούσε κάτι τέτοιο. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του. Επιθυμούμε να οικοδομήσουμε ένα επαναστατικό φορέα που δεν θα διχάζει αλλά θα συμβάλλει στη σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στα μονοπώλια. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο.

Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι η προσπάθειά μας, παρά τις προφανείς διαφορές με το ΚΚΕ και το ισχύον πρόγραμμα και καταστατικό του, δεν στρέφεται εναντίον του. Δεν πρόκειται για “επίθεση φιλίας”. Πρόκειται για την ειλικρινή μας πρόθεση να συμπορευθούμε με το ΚΚΕ καθώς και με άλλες δυνάμεις, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, και να δημιουργήσουμε προοπτικά ένα πανίσχυρο λαϊκό μέτωπο που θα μας βγάλει από τη ζοφερή κατάσταση και που θα ανοίξει το δρόμο για μια άλλη κοινωνία, τη σοσιαλιστική.

Η συμπόρευση αυτή, για να ειναι δημιουργική, για να ανοίξει πράγματι δρόμους για μια φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση και για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, θα πρέπει να βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, σε κάποιες προγραμματικές κατευθύνσεις οι οποίες είναι εκείνες που μπορούν να συσπειρώσουν το λαό αλλά και που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή.

Αυτοί οι προγραμματικοί άξονες έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα σε κείμενα του συλλόγου Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ, σε επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύσεις αλλά και στην κοινή ανακοίνωση του Συντονισμού. Συνοπτικά μιλώντας είναι:

  • η αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ
  • η εθνικοποίηση -με λαϊκό έλεγχο- των στρατηγικών τομέων της οικονομίας
  • ο επαναστατικός εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος (πρακτικά η δημιουργία θεμελίων για μια άλλη, εργατική – λαϊκή δημοκρατία)

Εξάλλου, ανεξάρτητα από αυτό, επιδιώκουμε έτσι κι αλλιώς τη συμπόρευση στο μαζικό κίνημα. Στην επίθεση της κυβέρνησης πρέπει να ορθωθεί ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα όπου θα συμμετέχει κάθε εργαζόμενος, ανεξάρτητα τι ψήφισε στις εκλογές. Μόνο με μια ενωτική λογική στα συνδικάτα, στους μαζικούς φορείς μπορεί να υπάρξει αναστήλωση και στη συνέχεια γιγάντωση του λαϊκού κινήματος. Και αυτή η τελευταία είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την απαλλαγή του λαού από το δόκανο του νέου δικομματισμού και για την επαναστατική διέξοδο.

Δεν θεωρούμε εχθρό μας το ΚΚΕ. Η κριτική μας είναι κριτική μεταξύ συναγωνιστών. Αντίπαλός μας είναι η ολιγαρχία του πλούτου, ο ιμπεριαλισμός και τα κόμματα που τους υπηρετούν με τον ένα ή άλλο τρόπο. Ας συγκλίνουμε για να γίνουμε πιο δυνατοί, πιο αποτελεσματικοί στον αγώνα. Η ενότητα θα φέρει την αλλαγή της κατάστασης.