1

Τριτοκοσμική κατάσταση με τα μέσα προστασίας στα ελληνικά νοσοκομεία

Ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε την Πέμπτη 19/3 ότι υπάρχει επάρκεια προστατευτικού υλικού την Πέμπτη 19/3. Την επόμενη μέρα, έγγραφο του ΕΟΔΥ διαψεύδει εμμέσως αλλά κατηγορηματικά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το έγγραφο της 20/3 το οποίο στάλθηκε στις ΥΠΕ και στις μονάδες υγείας, αλλά δεν αναρτήθηκε δημόσια στο διαδίκτυο, ο ΕΟΔΥΥ δίνει «οδηγίες χρήσης του εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε περίπτωση ελλείψεων».

Ας μην τολμήσει κανείς να ισχυριστεί ότι οι οδηγίες δίνονται προληπτικά. Δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο πανελλαδικά που να μην αντιμετωπίζει έλλειψη, ειδικά σε μάσκες ffp2 και ffp3. Έλλειψη υπάρχει και σε απλές χειρουργικές μάσκες οι οποίες αντικαταστάθηκαν από υποκατάστατες χειρότερης ποιότητας, περίπου χάρτινες, ελάχιστης προστασίας.

Οι από υγειονομικής άποψης απαράδεκτες οδηγίες του ΕΟΔΥ λένε ότι ο χειρισμός περιστατικών Covid-19 μπορεί να γίνεται με την ελάχιστη δυνατή προστασία, δηλαδή με απλή μάσκα.

Ενισχυμένη μάσκα προβλέπεται μόνο αν ο ασθενής «πρόκειται» να φτερνιστεί ή να βήξει πάνω ακριβώς στη μούρη του γιατρού ή του νοσηλευτή, και ρόμπα αν «πρόκειται» να λερωθεί ο γιατρός ή νοσηλευτής με βιολογικά υγρά.

Ισχυρίζεται ο ΕΟΔΥ ότι ο βήχας, το φτέρνισμα και ο έμετος θα γίνεται εκ μέρους του ασθενούς κατόπιν ραντεβού;

[…]

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Γιατρών και Νοσηλευτών για τη Δημόσια Υγεία…