1

Τυφώνας «Καπιταλισμός»: Γιατί σκοτώνονται οι εργάτες στο Κεντάκι και το Ιλινόι – Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία

 

Του Γρηγόρη Τραγγανίδα

 

Σε ένα από τα μαζικότερα εργοδοτικά εγκλήματα της ιστορίας τους παραπέμπουν οι πληροφορίες από την τραγωδία στις ΗΠΑ, με τους νεκρούς και τις καταστροφές από τους ανεμοστρόβιλους. Διότι, από τους σχεδόν 100 νεκρούς που – μέχρι στιγμής – άφησαν πίσω τους οι ισοπεδωμένες υποδομές, σχεδόν όλοι ήταν εργάτες σε εργοστάσια και αποθήκες που λειτουργούσαν κανονικότατα, παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία νέα, στο εργοστάσιο κεριών Mayfield Consumer Products, στην ισοπεδωμένη πόλη Μέιφιλντ του Κεντάκι, ξεθάβουν συνεχώς πτώματα εργατών. Υπολογίζεται ότι περίπου 110 εργάτες βρίσκονταν στο εργοστάσιο το βράδυ της Παρασκευής για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση των γιορτών. Περίπου 40 κατάφεραν να διασωθούν.

Δεκάδες αγνοούνται ακόμη.

Αναλόγως, στο Έντουαρτσβιλ του Ιλινόις, η κατάρρευση της οροφής στην αποθήκη της Amazon έχει αφήσει πίσω της τουλάχιστον 6 νεκρούς. Σύμφωνα με την εταιρία, «περίπου» 190 εργάτες βρίσκονταν στην αποθήκη εκείνη τη μέρα σε όλες τις βάρδιες, αλλά η εκπρόσωπος της διοίκησης αρνήθηκε να πει πόσοι ήταν εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση.

Γιατί;

Διότι, επίσης λόγω των γιορτών, δούλευαν άνθρωποι για ψίχουλα, αδήλωτοι ή νοικιασμένοι, ή με σύμβαση λίγων ωρών.

Όπως και στο εργοστάσιο κεριών.

Όπως παντού.

 

«Λιώνοντας» στη δουλειά.. σαν τα κεριά

Το εργοστάσιο Mayfield Consumer Products ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εργοδότης στο δυτικό Κεντάκι. Ακόμη όμως και το Assosciated Press αναρωτιέται: «Αλλά γιατί οι εργάτες του συνέχισαν να φτιάχνουν κεριά την Παρασκευή το βράδυ, καθώς ανεμοστρόβιλος ξέσπασε στην περιοχή, παραμένει ασαφές».

Στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά σαφές: Λίγο πριν από την καταστροφή, η εταιρεία είχε δημοσιεύσει στο Facebook ότι προσπαθούσε να προσλάβει περισσότερα άτομα για βάρδιες 10 έως 12 ωρών, οι οποίες περιλαμβάνουν «γρήγορο ρυθμό εργασίας» και «υποχρεωτικές υπερωρίες».

Συγκεκριμένα, το εργοστάσιο διαφήμιζε βάρδιες 10 και 12 ωρών που ξεκινούσαν από 8 δολάρια την ώρα, περίπου 75 σεντς περισσότερο από τον κατώτατο μισθό. Η απογευματινή βάρδια ξεκινά στις 5 μ.μ. «Υποχρεωτικές υπερωρίες θα απαιτούνται συχνά, είτε παρατείνοντας τη βάρδια σας είτε εργαζόμενοι την Παρασκευή», ανέφερε η εταιρεία στην αγγελία της.

Το 2008, επικαλούμενη «οικονομική αδυναμία», η Mayfield Consumer Products απέλυσε 91 εργάτες εργαζόμενους στο εργοστάσιο κεριών Mayfield, ή αλλιώς, το 42% του τότε συνολικού εργατικού δυναμικού της.

Αλλά το 2011 και το 2018, καθώς η οικονομία βελτιωνόταν, το Γραφείο Οικονομικής Ανάπτυξης του Κεντάκι ενέκρινε συνολικά έως και 1,5 εκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά κίνητρα με αντάλλαγμα η εταιρεία να προσθέσει έως και 68 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο.

Ουσιαστικά, δηλαδή, οι εργάτες πλήρωναν στην εταιρία τους μισθούς τους.

Το 2019, η Mary V. Propes – της ιδιοκτήτριας οικογένειας – είπε στον τότε κυβερνήτη της πολιτείας, ότι το εργοστάσιο «δεν μπορούσε να βρει αρκετούς εργάτες για να ικανοποιήσει τη ζήτηση της αγοράς για τα προϊόντα του». «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας είναι η εργασία και η εργασία είναι το παν», είπε η Propes στον κυβερνήτη.

Αυτό που εννοούσε ήταν ουσιαστικά η τζάμπα εργασία.

Έτσι, φέτος, ο διευθυντής των φυλακών της κομητείας Γκρέιβς είπε ότι θα παρείχε «ένα πρόγραμμα εργασίας κρατούμενων σε επιχείρηση» για την παροχή εργατικού δυναμικού στο εργοστάσιο κεριών.

Επτά κρατούμενοι δούλευαν τη νύχτα της Παρασκευής στο εργοστάσιο όταν χτύπησε ο ανεμοστρόβιλος. Όλοι επέζησαν. Ένας αναπληρωτής – δηλαδή και αυτός εργολαβικός – δεσμοφύλακας που βρισκόταν στο εργοστάσιο για να παρακολουθεί τους κρατούμενους ήταν μεταξύ των πολλών νεκρών μέσα στο κτίριο.

 

«Καθαρίζοντας» έγκυες και παχύσαρκους

Επίσης φέτος, η Mayfield Consumer Products έπεισε ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο να επικυρώσει την απόρριψη αγωγής πολιτικών δικαιωμάτων που είχε κατατεθεί από τον Armando Rivera Hernandez, έναν εργάτη τον οποίο η εταιρεία προσέλαβε στο Πουέρτο Ρίκο. Ο Hernandez είπε ότι απολύθηκε επειδή ήταν υπέρβαρος αφού ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας έστειλε ένα email στο οποίο ανέφερε: «Εργαζόμαστε επιμελώς για να καθαρίσουμε τα ζητήματα (σσ εργαζομένων) επιληπτικών, παχύσαρκων, εγκύων και ειδικών αναγκών».

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Ερνάντες, έχοντας υπογράψει σύμβαση εργασίας με την εταιρεία και έχοντας επιστρέψει αργότερα στο Πουέρτο Ρίκο, δεν έπρεπε να έχει πρόσβαση στα δικαστήρια του Κεντάκι.

Αντίθετα, είπαν τα δικαστήρια, θα έπρεπε να είχε κάνει τα παράπονά του μέσω του γραφείου υπηρεσίας απασχόλησης, όπως απαιτούσε η σύμβαση εργασίας του.

Πιο απλά: Ας πρόσεχες φίλε μου…

 

Διαβάστε περισσότερα στο .toperiodiko.gr