Εργατικός Αγώνας

Βάση των ΗΠΑ σε ελληνικά νησιά;

Γράφει ο Βασίλης Καλαματιανός

Η υπερψήφιση από τη Βουλή των ΗΠΑ μιας τροπολογίας έτυχε σημαντικής προβολής και διαφορετικών εκτιμήσεων. Την εν λόγω τροποποίηση κατέθεσε η βουλευτής Γκρέις Μενγκ στα πλαίσια νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) και ζητά τη διερεύνηση κι επέκταση στρατιωτικών βάσεων σε ελληνικά νησιά, καθώς και τη διεύρυνση της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα με βάση τη συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας (MDCA).
Η υπερψήφιση της τροπολογίας δε σημαίνει έγκριση εγκατάστασης βάσεων, ακολουθεί μια διαδικασία. Οι ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ εντός δύο μηνών θα συντάξουν έκθεση στην οποία θα αναφέρονται:
Ανάλυση δυνατοτήτων πρόσθετων βάσεων στα νησιά.
Περιγραφή δικαιωμάτων των βάσεων με βάση τη συμφωνία NDAA.
Αξιολόγηση συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές.
Αυτή η τροποποίηση πρέπει να έχει την έγκριση και του Κογκρέσου, το οποίο υπερψήφισε τον αμυντικό προϋπολογισμό χωρίς να υπάρχει τροποποίηση. Αυτό δε σημαίνει απόρριψη. Αν το ΥΠΕΞ επιδιώκει έγκριση θα συντάξει ενοποιητική πρόταση, ώστε να υπερψηφιστεί από Βουλή και Κογκρέσο και να υπογραφεί από τον Μπάιντεν.
Ανεξάρτητα από την εξέλιξη αυτής της τροπολογίας, η οποία μπορεί να συντάχθηκε για λόγους ατομικής κομματικής προβολής εν όψει εκλογών ή να είναι προπομπός εξελίξεων με βάση τις πάγιες στρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ και τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αξίζει να δούμε την υποδοχή της είδησης στη χώρα μας.
Η πλειοψηφία των ΜΜΕ την εκτίμησε θετικά για την Ελλάδα σε σχέση και με την Τουρκία.
Υπήρχε εκτίμηση ότι ανοίγει δρόμο για συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο
Από ορισμένα ηλεκτρονικά μέσα έγινε αναφορά σε νέο ξεπούλημα.
Το πιο αξιοσημείωτο ήταν η σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης. Μια σιωπή αποδοχής της όποιας Αμερικανικής απόφασης. Σημειώνουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν πρόταση του Καμμένου, τότε ΥΠΕΘΑ, για βάση στην Κάλυμνο -όπως και της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη Σκύρο έχουν απορριφθεί από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο οι όποιες εκτιμήσεις πρέπει να παίρνουν υπόψιν ότι η τροποποίηση κινείται στα πλαίσια της πρόσφατης ελληνοαμερικανικής συμφωνίας (MDEA) είναι ο καθοριστικός παράγοντας και πέρα από τις ονομαστικά παραχωρούμενες θέσεις, προβλέπει:
Επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να εκπαιδεύονται και να επιχειρούν εντός των ελληνικών εδαφών.
Με την 1.3 τροποποίηση του πρωτοκόλλου του 1990, που υπογράφτηκε στις 5/10/2019 παραδίδονται στις ΗΠΑ όλες οι στρατιωτικές υποδομές.
Μια πάγια τακτική των ΗΠΑ αξιοποιώντας και την ισχύ τους είναι να πραγματοποιούν τις επιδιώξεις τους και κατόπιν να τις κατοχυρώνουν με συμφωνίες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Αλεξανδρούπολη. Είχε γίνει ουσιαστικά βάση των ΗΠΑ πριν υπογραφεί η MDEA. Ήταν κόμβος μεταφοράς ΝΑΤΟϊκών εφοδίων σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Έχουμε αναφερθεί στις συχνές επισκέψεις του Πάιατ, τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην περιοχή. Σήμερα η διαμόρφωση της Αλεξανδρούπολης σε κάθετο δρόμο προς Βουλγαρία – Ρουμανία – Ουκρανία και μεταφορά προμηθειών και οπλισμού, σε αφετηρία τεσσάρων σιδηροδρομικών δικτύων που οδηγούν στην Κεντρική Ευρώπη μέχρι τις Βαλτικές Χώρες, σε δρόμο παράκαμψης των στενών, ταυτόχρονα με τη δημιουργία σταθμού επαναεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι μια πολύ σημαντική βάση για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Χωρίς ντροπή ως επικυρίαρχοι επιβλέπουν με επισκέψεις  την επέκταση των σχεδίων τους. Blinken, Μπερνς, Austin, ενώ ο Μενέντεζ τον Οκτώβρη του 2022 παρακολούθησε τη μεταφορά 2400 θωρακισμένων οχημάτων, οπλισμό και κιβώτια προμηθειών, τη χαρακτήρισε Σούδα του Βορρά. Όλες αυτές οι φιλοπόλεμες ενέργειες τους προσπαθούν να καλύψουν, καθώς και τη συνδρομή της κυβέρνησης της ΝΔ κάνοντας αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο πριν τον πόλεμο κατά την επίσκεψη του Δένδια στη Μόσχα, ο Λαβρόφ στη συνάντησή τους του έδωσε τις προτάσεις της Ρωσίας “ασφάλεια για όλους” επισημαίνοντας τους κινδύνους μη αποδοχής, υπογραμμίζοντας για αυτό και τη στάση της Ελλάδας. Το αστήριχτο των επιχειρημάτων των ΗΠΑ και των ευρωνατοϊκών συμμάχων αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πριν από τις 24/2/2022 είχαν μεταφερθεί στην Ουκρανία και μέσω Αλεξανδρούπολης 117.000 τόνοι αμερικανικού στρατιωτικού υλικού, 70 αεροσκάφη, 165 ελαφρά θωρακισμένα οχήματα.
Ασφαλώς έχει μεγάλο ενδιαφέρον και σημασία να δούμε αν θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες της τροπολογίας που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των ΗΠΑ, αν θα γίνουν βάσεις σε ελληνικά νησιά και σε  ποια. Γιατί για τις στρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ είναι το ίδιο, διαφέρει όμως για την Ελλάδα: θα είναι σ’ αυτά που η Τουρκία θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα ή κάποιο νησί κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα για να μην ενοχληθεί η Τουρκία. Ανεξάρτητα από αυτή την εξέλιξη, σημασία έχει ότι στις ελληνικές θάλασσες περιπολεί το πυροκίνητο αεροπλανοφόρο Φορντ, συνέχεια των Αιζενχάουερ, Τρούμαν, Μπους. Η συμμετοχή τμημάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε κοινές ασκήσεις , δε σχετίζονται με την Τουρκία, ενώ στα πλαίσια των ΝΑΤΟϊκών στον νέο τομέα Μεσόγειος – Μαύρη Θάλασσα.
Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν για τον λαό και τη χώρα. Μεγαλώνει και η ανάγκη ανάπτυξης του κινήματος για την Ήττα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας