Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να καυχιούνται για το πόσο πολύ ο πόλεμος στην Ουκρανία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ

Με αυτόν τον τίτλο η δημοσιογράφος Caitlin Johnstone είχε αναρτήσει το άρθρο που ακολουθεί στις 3 Σεπτεμβρίου. Η αναλυτική τεκμηρίωση του άρθρου αυτού εξαγρίωσε τους αρμόδιους λογοκρισίας του Facebook, οι οποίοι έσβησαν μια μετάφρασή του που είχα αναρτήσει, με το απίθανο σκεπτικό ότι ήταν spam και ότι η ανάρτηση αυτής της μετάφρασης έγινε με σκοπό να αποσπάσει …likes.

Η εξαχρείωση των υπερασπιστών του πολέμου στην Ουκρανία ‘μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό’ αποκαλύπτεται ιδιαίτερα μέσα από τις αναφορές αυτού του άρθρου στις ωμές δηλώσεις διακεκριμένων και ισχυρών Αμερικανών αξιωματούχων ότι τα λεφτά που δίνουν οι ΗΠΑ για να συνεχίζεται ο πόλεμος αποτελούν σπουδαία και εξαιρετικά συμφέρουσα επένδυση για τις ΗΠΑ, για τους λόγους που θα διαβάσετε στη συνέχεια, που βασικά συνοψίζονται στο ότι άλλοι σκοτώνονται αντί των Αμερικανών στο απαραίτητο για τις ΗΠΑ έργο καταστροφής της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενώ ταυτόχρονα διεξάγονται επενδύσεις στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ (το οποίο και πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος των Αμερικανών αξιωματούχων, αναλυτών, διαπρεπών στελεχών, κ.λπ.).

Δεν είναι ασφαλώς περίεργο που το Facebook παθαίνει αλλεργία όταν τεκμηριώνεται και προβάλλεται αυτός ο αμερικανικός κυνισμός. Και άλλωστε, αυτό το ισχυρότατο μέσο παγκόσμιας ιδεολογικής παρεμβολής των Αμερικανών δεν είναι μόνο του στην συστηματική προσπάθεια παραπληροφόρησης, απόκρυψης και διαστροφής στην οποία συστηματικά και συντονισμένα πλέον επιδίδονται οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους, με καλύτερο κολαούζο την Κομισιόν της καθ’ ημάς ΕΕ.

Η ειδοποίηση του σβησίματος της μετάφρασης από το F/B. Αντί να πει καθαρά και απερίφραστα ότι σβήνεται επειδή δεν συμβαδίζει με την προπαγάνδα που ασκεί το μέσο, καταφεύγει στις φαιδρές αιτιολογήσεις ότι το άρθρο αυτό είναι …spam και η ανάρτησή του επεδίωκε να αποσπάσει “likes, follows or shares” με παραπλανητικό για τους αναγνώστες τρόπο. Σε τέτοιες ασυναρτησίες είναι υποχρεωμένοι να καταφεύγουν οι λαθρέμποροι της παραπληροφόρησης όταν αποδεικνύεται ο κυνισμός που κρύβεται πίσω από τις σαπουνόφουσκες τους.

Αλλά ας δούμε το άρθρο που προκάλεσε τη μήνη του F/B.

*                      *                      *

Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να καυχιούνται για το πόσο πολύ ο πόλεμος στην Ουκρανία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ

Ένα από τα πιο κραυγαλέα κενά στην πλοκή της επίσημης καθεστωτικής αφήγησης για την Ουκρανία είναι ο τρόπος με τον οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να καυχιούνται ανοιχτά ότι αυτός ο δήθεν απρόκλητος πόλεμος, τον οποίο οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μόνο από την καλοσύνη της καρδιάς τους, τυχαίνει να εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα σε τεράστιο βαθμό.

Σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα Connecticut Post, ο γερουσιαστής Richard Blumenthal διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι “παίρνουμε την αξία των χρημάτων μας από την επένδυσή μας στην Ουκρανία”.

“Για λιγότερο από το 3% του στρατιωτικού προϋπολογισμού του έθνους μας, καταστήσαμε δυνατή την Ουκρανία να υποβαθμίσει τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας κατά το ήμισυ”, γράφει ο Blumenthal. “Ενώσαμε το ΝΑΤΟ και αναγκάσαμε τους Κινέζους να επανεξετάσουν τα σχέδια εισβολής τους στην Ταϊβάν. Βοηθήσαμε στην αποκατάσταση της πίστης και της εμπιστοσύνης στην αμερικανική ηγεσία – ηθική και στρατιωτική. Και όλα αυτά χωρίς να τραυματιστεί ή να χαθεί ούτε μία Αμερικανίδα ή ένας Αμερικανός στρατιώτης, και χωρίς καμία εκτροπή ή κατάχρηση αμερικανικής βοήθειας”.

H φωτογραφία από το άρθρο της CJ. Ολόκληρο το τουΐτ του Dave DeCamp,
αρχισυντάκτη ειδησεογραφίας στο Antiwar.com βρίσκεται εδώ.
Για μετάφρασή του βλ. τις σημειώσεις[1] στο τέλος.

Όπως παρατήρησε πρόσφατα ο Dave DeCamp του Antiwar, αυτού του είδους οι “επενδυτικές” συζητήσεις για την Ουκρανία γίνονται όλο και πιο συχνές. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ αποκάλεσε τον πόλεμο “την καλύτερη εθνική αμυντική δαπάνη που νομίζω ότι κάναμε ποτέ”.

“Δεν χάνουμε καμία ζωή στην Ουκρανία και οι Ουκρανοί πολεμούν ηρωικά εναντίον της Ρωσίας”, είπε ο Ρόμνεϊ. “Μειώνουμε και καταστρέφουμε τον ρωσικό στρατό για ένα πολύ μικρό ποσό χρημάτων … μια αποδυναμωμένη Ρωσία είναι καλό πράγμα”.

Τον περασμένο μήνα ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να υποστηρίξουν τον πόλεμο της αμερικανικής κυβέρνησης μέσω αντιπροσώπων στην Ουκρανία επειδή “δεν έχουμε χάσει ούτε έναν Αμερικανό σε αυτόν τον πόλεμο”, προσθέτοντας ότι οι δαπάνες βοηθούν στην απασχόληση Αμερικανών στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα.

“Τα περισσότερα από τα χρήματα που ξοδεύουμε σε σχέση με την Ουκρανία ξοδεύονται στην πραγματικότητα στις ΗΠΑ, αναπληρώνοντας όπλα, πιο σύγχρονα όπλα”, δήλωσε ο McConnell. “Έτσι, στην πραγματικότητα απασχολούν ανθρώπους εδώ και βελτιώνουν τον δικό μας στρατό για ό,τι μπορεί να έρθει μπροστά μας”.

Ο Μακόνελ μιλάει από πέρυσι για το πόσο ωφελεί τις ΗΠΑ αυτός ο πόλεμος. Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του τον Δεκέμβριο, το άρρωστο τέρας του βάλτου υποστήριξε ότι “οι πιο βασικοί λόγοι για να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία να υποβαθμίσει και να νικήσει τους Ρώσους εισβολείς είναι ψυχρά, σκληρά, πρακτικά αμερικανικά συμφέροντα”.

“Το να βοηθήσουμε τους φίλους μας στην Ανατολική Ευρώπη να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο είναι επίσης μια άμεση επένδυση στη μείωση των μελλοντικών δυνατοτήτων του Βλαντιμίρ Πούτιν να απειλήσει την Αμερική, να απειλήσει τους συμμάχους μας και να αμφισβητήσει τα βασικά μας συμφέροντα”, δήλωσε ο McConnell.

H φωτογραφία από το άρθρο της CJ. Ολόκληρο το τουΐτ του Γερουσιαστή McConnell, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία των ΗΠΑ, βρίσκεται εδώ. Γράφει: “Η συνέχιση της υποστήριξής μας στην Ουκρανία είναι σωστή από ηθική άποψη, αλλά δεν είναι αυτό μόνο. Πρόκειται επίσης για μια άμεση επένδυση σε ψυχρά, σκληρά Αμερικανικά συμφέροντα”.

Όπως έχουμε συζητήσει στο παρελθόν, οι διαχειριστές της αμερικανικής αυτοκρατορίας μιλούσαν για το πόσο πολύ αυτός ο πόλεμος εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ από τότε που ξεκίνησε.

Τον Μάιο του περασμένου έτους ο βουλευτής Dan Crenshaw δήλωσε στο Twitter ότι “η επένδυση στην καταστροφή του στρατού του αντιπάλου μας, χωρίς να χάσουμε ούτε έναν Αμερικανό στρατιώτη, μου φαίνεται καλή ιδέα”.

“Είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής να ηττηθεί η Ρωσία του Πούτιν στην Ουκρανία”, έγραψε στο Twitter ο μονίμως πολεμοχαρής γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η χρηματοδοτούμενη από την αυτοκρατορική πολεμική μηχανή δεξαμενή σκέψης Center for European Policy Analysis δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο “Κοστίζει ψίχουλα για τις ΗΠΑ να νικήσουν τη Ρωσία“, με υπότιτλο “Η ανάλυση κόστους-οφέλους της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία είναι αδιαμφισβήτητη. Παράγει κέρδη σχεδόν σε κάθε επίπεδο”.

“Οι δαπάνες των ΗΠΑ ύψους 5,6% του αμυντικού τους προϋπολογισμού για την καταστροφή σχεδόν της μισής συμβατικής στρατιωτικής ικανότητας της Ρωσίας μοιάζουν με μια απολύτως απίθανη επένδυση”, εκστασιάζεται ο συγγραφέας του άρθρου Timothy Ash. “Αν κατανείμουμε τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ στις απειλές που αυτές αντιμετωπίζουν, η Ρωσία θα ήταν ίσως της τάξης των 100 δισ. δολαρίων-150 δισ. δολαρίων σε δαπάνες προς απειλή. Έτσι, δαπανώντας μόλις 40 δισ. δολάρια το χρόνο, καλύπτεται μια αξία απειλής 100-150 δισ. δολαρίων, μια απόδοση δύο με τρεις φορές. Στην πραγματικότητα, η απόδοση είναι πιθανό να είναι πολλαπλάσια αυτής, δεδομένου ότι οι αμυντικές δαπάνες, και η απειλή είναι ετήσια επαναλαμβανόμενα γεγονότα”.

H φωτογραφία από το άρθρο της CJ. Ολόκληρο το τουΐτ της Caitlin βρίσκεται εδώ. Γράφει: Μάλλον θα υπενθυμίζω τακτικά στους αναγνώστες μου αυτή την παράγραφο από τον @IgnatiusPost για το υπόλοιπο της συγγραφικής μου καριέρας [παρατίθεται το απόσπασμα του τακτικού σχολιογράφου της WaPo David Ignatius]. H μετάφρασή του παρατίθεται αμέσως μετά.

Και φυσικά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν υιοθετήσει το ίδιο μήνυμα. Πριν από λίγες εβδομάδες ο David Ignatius της Washington Post έγραψε ένα άρθρο στο οποίο εξηγούσε γιατί οι δυτικοί δεν πρέπει να “αισθάνονται μελαγχολικοί” για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Ουκρανία, γράφοντας τα εξής για το πόσο πολύ αυτός ο πόλεμος ωφελεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο εξωτερικό:

«Εν τω μεταξύ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, αυτοί οι 18 μήνες πολέμου απέφεραν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, με σχετικά χαμηλό κόστος (εκτός από τους Ουκρανούς). Ο πιο ριψοκίνδυνος ανταγωνιστής της Δύσης έχει κλονιστεί. Το ΝΑΤΟ έγινε πολύ ισχυρότερο με τις προσθήκες της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η Γερμανία απογαλακτίστηκε από την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και, με πολλούς τρόπους, ανακάλυψε εκ νέου το νόημα των αξιών της. Οι διαμάχες εντός του ΝΑΤΟ κάνουν πρωτοσέλιδα, αλλά συνολικά, αυτό ήταν ένα θριαμβευτικό καλοκαίρι για τη συμμαχία».

Υποψιάζομαι ότι θα θυμίζω περιοδικά στους αναγνώστες μου αυτή την παράγραφο – και την παρενθετική φράση του Ignatius “εκτός από τους Ουκρανούς” – για το υπόλοιπο της συγγραφικής μου καριέρας.

Έτσι, από τη μία πλευρά η δυτική πολιτική/μιντιακή τάξη μας σφυροκοπάει κατάμουτρα με το μήνυμα ότι η εισβολή στην Ουκρανία ήταν “απρόκλητη” και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν έπαιξαν κανέναν απολύτως αντίπαλο ρόλο στο στρώσιμο του δρόμου προς αυτή τη σύγκρουση, και από την άλλη πλευρά έχουμε όλους αυτούς τους διαχειριστές της αυτοκρατορίας που ενθουσιάζονται με το πόσο πολύ αυτός ο πόλεμος ωφελεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Αυτές οι δύο αφηγήσεις φαίνονται λίγο αντιφατικές, έτσι δεν είναι;

Ένας κριτικά σκεπτόμενος μπορεί να συμβιβάσει αυτή την αντίφαση με δύο τρόπους. Πρώτον, μπορεί να πιστέψει ότι η πιο ισχυρή και καταστροφική κυβέρνηση του κόσμου είναι απλώς ένας παθητικός, αθώος μάρτυρας της βίας στην Ουκρανία και ότι ωφελείται πάρα πολύ από τον πόλεμο μόνο ως απόλυτη σύμπτωση. Δεύτερον, μπορεί να πιστέψει ότι οι ΗΠΑ προκάλεσαν σκόπιμα αυτόν τον πόλεμο με την πρόθεση να επωφεληθούν από αυτόν.

Από τη θέση που βρίσκομαι, δεν είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιο από τα δύο είναι πιο πιθανό.


[1] Γερουσιαστής Μπλούμενταλ: Οι ΗΠΑ Παίρνουν [καλές αποδόσεις από] τα “Χρήματά Τους” Στην Ουκρανία Επειδή Δεν Πεθαίνουν Αμερικανοί

Φρέσκος από ένα ταξίδι στο Κίεβο, ο γερουσιαστής Richard Blumenthal (D-CT) υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ παίρνουν την “αξία των χρημάτων τους” στην Ουκρανία επειδή η Ρωσία έχει απώλειες και δεν πεθαίνουν Αμερικανοί, δείχνοντας έλλειψη ενδιαφέροντος για τις ζωές των Ουκρανών.

“Ακόμη και οι Αμερικανοί που δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελευθερία και την ανεξαρτησία στις δημοκρατίες παγκοσμίως, θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι που παίρνουμε την αξία των χρημάτων μας από την επένδυσή μας στην Ουκρανία”, έγραψε ο Μπλούμενταλ στην εφημερίδα Connecticut Post.

“Για λιγότερο από το 3% του στρατιωτικού προϋπολογισμού του έθνους μας, επιτρέψαμε στην Ουκρανία να υποβαθμίσει τη στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας κατά το ήμισυ … Και όλα αυτά χωρίς ούτε μία Αμερικανίδα ή ένας Αμερικανός στρατιώτης να τραυματιστεί ή να χαθεί”, πρόσθεσε.

Το επιχείρημα έχει γίνει κοινό σημείο συζήτησης μεταξύ των γερακιών στην Ουάσιγκτον που θέλουν οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας. Ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ (R-UT) αποκάλεσε πρόσφατα τη σύγκρουση “τις καλύτερες δαπάνες εθνικής άμυνας που νομίζω ότι κάναμε ποτέ”.

“Δεν χάνουμε καμία ζωή στην Ουκρανία και οι Ουκρανοί πολεμούν ηρωικά εναντίον της Ρωσίας”, δήλωσε ο Ρόμνεϊ. “Μειώνουμε και καταστρέφουμε τον ρωσικό στρατό για ένα πολύ μικρό ποσό χρημάτων … μια αποδυναμωμένη Ρωσία είναι καλό πράγμα”.

Τα σχόλια των γερουσιαστών, που είναι “γεράκια”, ήρθαν εν μέσω της παραπαίουσας αντεπίθεσης της Ουκρανίας. Παρά την έλλειψη επιτυχίας στο πεδίο της μάχης, η κυβέρνηση Μπάιντεν και τα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου θέλουν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο, ο οποίος αναγνωρίζουν ότι δεν θα συνεχιζόταν χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

“Όπως λέει με ειλικρίνεια και προθυμία ο Ζελένσκι, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς την Αμερική και τους συμμάχους μας”, δήλωσε ο Μπλούμενταλ. “Αλλά η αντεπίθεσή του απέχει πολύ από το να είναι μια σίγουρη επιτυχία. Στο τέλος, ο μόνος τρόπος για να χάσει είναι αν η Αμερική τραβήξει την πρίζα”.

Η Washington Post ανέφερε πρόσφατα ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν διαπιστώσει ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας θα αποτύχει να επιτύχει τον κύριο στόχο της, δηλαδή να αποκόψει τη χερσαία γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία. Παρά το συμπέρασμα αυτό, οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ουκρανούς διοικητές να προχωρήσουν πιο σκληρά στο πεδίο της μάχης και παραπονιούνται ότι η Ουκρανία έχει γίνει πολύ “απρόθυμη για απώλειες”.

Πριν από την αντεπίθεση, οι διαρροές στο Discord και άλλες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης έδειξαν ότι οι ΗΠΑ δεν πίστευαν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ανακτήσει σημαντικό έδαφος. Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθούσε να πιέζει για την επίθεση και απέρριπτε την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός.

Πηγή: Caitlin’s Newsletter

Μετάφραση – σχολιασμός: Κωστής Μηλολιδάκης

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *